Akerendam is een buitenplaats in Beverwijk. Akerendam was een van de vele buitens die in de 17e en 18e eeuw door vermogende Amsterdammers werden gesticht aan de Amstel, de Vecht en in het Kennemerland en die dienden om ‘s zomers de stinkende stad te ontvluchten. Tegenwoordig ligt het buiten aan de Velserweg met uitzicht op het Stationsplein en het nieuwe gemeentehuis. In de 17e eeuw keek men uit over het Wijkermeer.
Het landgoed is in 1636 – 1639 ontstaan toen Jan Bicker, telg uit een zeer invloedrijk Amsterdams geslacht, verscheidene stukken land aankocht en er een buitenplaats op liet bouwen. Jan Bicker was voor die tijd een welgesteld man. Hij was koopman en scheepsbouwer. Behalve in Baarn had hij ook in Beverwijk buitenhuizen: Akerendam (1637) en Duynwijck. Bovendien had Jan Bicker binnen de stad Amsterdam een eigen eiland in eigendom, het Bickerseiland. Hij kocht het eiland in 1631 en liet er een enorm huis met een hoge toren bouwen zodat hij zijn schepen kon zien aankomen. De buitenplaats was door haar ligging aan het Wijckermeer per boot direct vanuit Amsterdam te bereiken. Deze bereikbaarheid maakte dat de oevers van het Wijckermeer aantrekkelijk waren als vestigingsplaats van buitenplaatsen.

Huis en tuin werden oorspronkelijk in renaissancestijl aangelegd. Omstreeks 1655 werd aan de noordzijde van het huis een vleugel aan gebouwd. Het park bestond toen uit twee delen: een vierkant perceel en een smaller, langgerekt parkdeel ten westen ervan. Alle percelen werden omgeven door watergangen. Een monumentale poort, recht voor het huis, vormde de hoofdentree tot de buitenplaats. Aan weerszijden van het huiseiland lagen boomgaarden of bosketten (bomen die volgens een geometrisch patroon zijn geplant).