C.A. 1725 Akerendam – Verfraaiing

By 26 april 2017

In het tweede  kwart van de 18e eeuw werd het huis door Jan Lucas Pels vergroot en verfraaid. Aan het begin van de 18e eeuw werd voor het eerst de naam Akerendam gebruikt. In het tweede kwart van de 18e eeuw kreeg het huis zijn huidige uiterlijk en het interieur werd aangepast aan de modieuze rococostijl. Ook de parkaanleg ging deels op de schop. De openbare weg tussen de beide parkdelen werd opgeheven. Hiermee werd een aaneengesloten park gecreëerd. De west entree van het huis kreeg een pronkgevel en in samenhang daarmee werd ook de grote vijver aangelegd. Het pand werd voorzien van een monumentaal trappenhuis en een zaal met fraaie geschilderde behangsels en een indrukwekkend stucplafond. De tuin werd uitgebreid en naar de heersende mode voorzien van een grote spiegelvijver, omgeven door een geometrisch patroon van lanen met hoge, strakke hagen en rijkelijk voorzien van sculpturen, vazen en gebeeldhouwde banken. De buitenplaats was in 1760 circa elf hectare groot. De bijgebouwen betroffen een stal voor 21 paarden, een menagerie en een oranjerie. Het park was aangekleed met veel tuinbeelden, vazen en andere tuinornamenten.